Flugfiske i Sverige

Att fiska är ett folknöje i Sverige och det är många som ägnar sig åt det, dels för att man kommer ut i naturen och dels för att det är spännande men samtidigt avkopplande. Många av oss har provat på vanligt metfiske som små. De som därefter fortsätter med fiske som hobby går gärna över till flugfiske och i Sverige finns bra fiskevatten där man kan dra upp riktigt fina fiskar. Här får du tips på några ställen som är populära bland flugfiskare.

Fiske i Arvidsjaur

I Abmoälven som ligger fyra mil norr om Arvidsjaur hittar du ett långt biflöde till Piteälven. Många flugfiskare räknar detta ställe som en pärla bland fiskevatten. Många veteraner inom fiske beger sig hit både för att njuta av naturen och för att dra upp fiskar som harr, öring och abborre. Fisket är också variationsrikt här eftersom du kan fiska både i lugnt och forsande vatten. Även Piteälven som ligger 50 kilometer norr om Arvidsjaur bjuder på bra fiske. Här kan du få harr och öring. Det bästa fisket hittar du i norra delarna av Piteälven, i de så kallade Trollforsarna. Bästa tiderna för fiske i dessa vatten är under sommarmånaderna från juni till augusti. 

Flugfiske i Sverige

Fiske nära huvudstaden

För dig som bor i Stockholm finns bra fiskevatten endast två timmars resa bort. Malingsboknuten i Bergslagen är ett perfekt resmål för dig som är nybörjare på flugfiske men även den mer erfarna har nöje av fisket i dessa naturliga vatten. Här kan du dra upp både gädda och abborre. Området är mycket populärt och varje år säljer man uppåt 8000 fiskekort här. Andra fiskevatten nära eller faktiskt i Stockholm är bland annat Norr Mälarstrand där du kan få abborre, i skärgården kan du om du har tur dra upp både sik och havsöring och Årstaviken är ett bra ställe för gädda. 

Södra Sveriges bästa fiskevatten

Sjön Fegen ligger på gränsen mellan Halland och Västra Götaland. Detta är en familjeidyll men även sportfiskare trivs här. Här kan du fiska gös, abborre och gädda men totalt finns här 17 olika fiskarter så du kan förstås även lyckas få andra fiskar också. Något som är unikt för detta fiskevatten är att du kan dra upp vårlekande löjor. Dessa leker vanligtvis under hösten. I Västergötland finns också naturområdena Halleberg och Hunneberg där du kan dra upp riktigt stora gäddor om du har tur. Gädda och abborre finns naturligt här och regnbåge finns inplanterat. 

Fantastiska upplevelser

Ibland kan erfarna flugfiskare vilja hålla de bästa fiskevattnen lite hemliga. Man vill inte att det ska vara fullt med människor där utan man vill att både naturen och lugnet ska få fortsätta vara som det är. Vanligtvis finns dessa vatten lite svåråtkomliga i norra Sverige. Klövsjö i landskapet Jämtland ligger enligt många mitt i ingenting. Här kan man dra upp sik och abborre. I Jämtland hittar du också Oviksfjällen som bjuder på fantastiskt fjällfiske. I Glensjön som är drygt nio kilometer lång kan du hitta både röding och öring. Kommunen som Oviksfjällen tillhör heter Berghs kommun och här hittar du många fler bra fiskevatten. Detta är Sveriges mest lättillgängliga vildmark. Om du vill fiska i vildmark som är svårare att nå får du ge dig av ännu mer norrut. Torne älv och Kalixälven är kända för sitt laxfiske men du kan även få sik och abborre. I maj och juni hittar man laxen i Torne älvs nedre delar och från midsommar till augusti finns den i älvens alla delar. I Kalixälven är bästa fisket för lax i juni. I stort sett alla delar av älven lämpar sig för laxfiske men mest känt är området kring Jockfall.