Varför fiske är roligare än andra typer av jakt

Vid en första anblick kan många tycka att fiske och jakt är lite samma sak: du jagar bara olika sorters djur. Men jag tycker att fiske är annorlunda – och mycket roligare – än annan sorts jakt. Varför? Jo, jag ska ge dig tre anledningar. För det första är ”vanlig jakt” väldigt styrd och har mycket fler regler som du måste följa. Du får inte ens jaga utan jaktlicens! Men däremot får du fiska utan någon särskild licens. Vilket så klart är en bra regel, för det vore ju väldigt farligt annars (tänk om alla fiskegick runt och sköt hejvilt i skogen utan licens eller tillstånd!). Men fiske är inte direkt farligt för någon annan än fisken. En annan regel är att du bara får jaga älg mellan vissa datum, likadant med rådjur. Men fiska får du göra året om. Du kan till och med borra ett hål i isen och pimpla mitt i vintern, om du vill. Det kan vara lite regler angående vissa fiskar, så som lax, men det är inte alls lika styrt som annan jakt. Anledning nummer två: Fiske är mycket mer rofyllt än jakt. När jag fiskar så njuter jag mycket mer av naturen och lugnet än när jag har varit på annan jakt. Jag kommer ihåg när jag var med och jagade vildsvin. Svinet fick panik och sprang rakt emot oss i skottlinjen. Vi sprang så snabbt vi kunde, och som tur var sprang vildsvinet förbi oss. Det var ju livsfarligt! Jag har aldrig känt mig livrädd när jag har fiskat. Visst finns det spännande inslag, men inte livsfarliga. Sista, och kanske bästa, anledningen: inget dödstvång. När du jagar andra djur är det i princip alltid så att du ska döda djuret. När du fiskar kan du alltid fiska bara för sportens skull. Du kan fånga fisken, kämpa med den, dra upp den, ta kort med den, och släppa tillbaka den igen. Jag personligen tycker om just den aspekten!