Testa fjällfiske

Att fiska i de underbara svenska fjällen är en upplevelse utan dess like för den som är intresserad av fiske. I många av fjällens utmärkta fiskevatten kan du lyckas dra upp både storvuxen harr, öring och fjällröding. Fjällens vatten är rent och naturen är orörd. För att bevara den oändliga vidsträckta naturen och de fina fiskevattnen finns vissa regler som måste följas och det är viktigt att vi alla följer dessa så att vi ska kunna njuta av dem även i framtiden. I Norrbotten till exempel har länsstyrelsen tagit fram några regler som gäller för fiske i statligt vatten där allmänheten får fiska. En regel är till exempel att det är får fånga och behålla max 5 harrar och öringar per person och per dag. I bland annat Torne- och Kalixälven är det tillåtet att ta upp och behålla endast en öring per dag. I dessa älvar är det också förbjudet att döda eller att inte släppa tillbaka honlax. Av respekt för vår svenska natur och våra rättigheter att kunna utnyttja den är det också viktigt att vi inte missbrukar våra rättigheter. Därför bör alla följa de regler som finns.

Svåråtkomliga fiskevatten

I de norrländska landskapen kan du välja mellan att fiska i små tjärnar och vattendrag men också i stora och djupa sjöar. En del tjärnar kan vara svåråtkomliga och man når dem endast till fots. I gengäld får du fiska på ställen där du kan vara helt ensam. Det sägs att de bästa fiskevattnen är de mest svåråtkomliga och en del bokar till och med en helikopter för att ta sig till ställen som är svåra att nå annars. Under sommaren är det vanligtvis mete, flugfiske och med kastspö som man fiskar. Under vintern kan man färdas med skoter för att nå bra fiskevatten. Den här tiden på året är rödingen mycket aktiv och för dig som kikpimpelfiskar kan det bli härliga fångster. Öringen är inte lika alert på vintern men har man tur nappar den också. Du som väljer vinterfiske i de norrländska fjällen bör vara medveten om riskerna det innebär. Som belöning får du dock vara med om ett äventyr du sent kommer att glömma.

fjällfiske

Fiska i Dalarna

För dig som vill prova på fjällfiske men inte vill åka så långt norrut har även norra Dalarna utmärkta fiskevatten. Här hittar du fina och strömmande vatten men också sjöar och tjärnar. I Grövelsjön som ligger omkring 200 km norr om Mora kan du till exempel fiska året om och här kan både röding och aborre nappa. Andra fiskevatten i området där du kan hitta röding är bland annat Hövlingen, Rösjön, Burusjön och Hällsjön. För dig som inte är van fjällturist finns även guidade fisketurer som man kan delta i. Speciellt när det gäller vinterfisket bör man vara van vid fjällen för att ge sig ut på egen hand. Även för dig som är van vid fjällen är det viktigt att vara rätt utrustad och alltid ha med en fjällkarta.   

Fiska i Jämtland, Härjedalen och Lappland

Många av norrlänningarna är riktigt bortskämda med fisk för här behöver man inte köpa sin fisk till middag utan istället kan man dra upp sin egen. Det finns flera bra fiskevatten och det svåra är att välja var man ska åka. I Lappland kan du välja mellan 4000 sjöar samt flera vattendrag och tjärnar. Du kan välja att besöka Gällivare-, Arjeplogs- eller Jokkmokksfjällen. I områdena runt Abisko och Kebnekaisefjällen hittar du också utmärkta fiskevatten. I Härjedalen kan du välja att fiska vid Ljungdalsfjällen. Här finns alla förutsättningar för ett lyckat fiske. Du hittar även organiserade fisketurer där det ingår både boende, transport och fiskeredskap.