Tips inför fiskeresan

Många erfarna fiskare ställer upp med tips och råd till de som vill iväg på fiskeresa. Vart nappar det bäst? Vad kostar fiskekort? Skall man hyra båt eller fiska från land? Vad är bäst, fiske i vattendrag, insjö eller havsfiske? Frågorna kan vara många liksom svaren. Ett bra tips om man inte har någon att fråga är nätet där massor med hemsidor erbjuder hjälp. Ett annat ställe att fråga på är i sportbutiken där utrustning köps in. Men det allra enklaste är väl att sätta sig på en brygga, sätta på kepsen och helt enkelt meta. Därifrån till havsfiske är steget långt och kanske skall man ta ett steg i taget.

Ge dig ut i naturen

De flesta fritidsfiskare suktar lika mycket för naturupplevelsen, lugnet och njutningen att vara ute i det fria och bara koppla av. Samtidigt finns sysselsättningen med fisket som i kombination ger tillfredsställelse och även lite spänning. Vissa naturälskare kan trivas bra bara med att sitta på en stubbe och lyssna på fåglar och djur. Detta är skillnaden mot fiskeintresserade, hur det nappar betyder lika mycket som det andra. Åsikterna om hur och när den största chansen till fångst är bäst går isär, tidiga morgnar eller med kvällssolen i nacken?

Så nappar det

Efter ett regn nappar det bäst anser den ene. Det skall inte vara för varmt i vattnet, då går fisken ner mot botten, säger den andre. Morgon eller kväll är ljuset från solen inte så starkt. Platser där det växer vass eller annan vegetation som näckrosblad, där kan fiskar stå och gömma sig. Fällning av pollen och skugga där det finns insekter är bra fångstplatser. Att agna med mask är bra där det finns abborre eller vitfisk. Testa lite olika, majs kan också vara bra till braxen, mört och sarv. Man hör till och med dem som kör med räkor eller ostbågar. Det behöver inte vara så noga, si eller så, prova och testa med det mesta. Antingen så komplicerar man till saker till det absurda eller så tar man de enklaste knepen.

Mer knep för mete

En nybörjare kan starta med utrustning för hundralappen eller lägre om man köper begagnat – och tycka detta är sjyst i början. Proffsen som lägger ut tiotusentals kronor har säkert nöje med det, kör sin grej. En del är förlorade till flugfiske, andra drar lax i forsar, en tredje står på en bro och metar. Fiske är ett brett spektrum av typer, utrustning, kunnande etc. Därför passar det personer med olika lynne, dock kanske inte den otålige. Som terapi är det utmärkt att fiska, inga dyra avgifter till terapeuter behövs. Fiske ger stämning och livar upp. En del fiskare är så full i fanken att de nästan kan prata med fiskarna, fånga dem med ren tankestyrka. Erfarna fiskare avråder det traditionella flötet av röd och vit färg. En sådan är tämligen okänslig och funkar inte hundraprocentigt vid napp. Det gäller att tynga ner flötet ordentligt så att minsta lilla ryck visualiseras direkt. Se till att flöte och sänke ger rätt avstånd så att kroken inte lägger sig på botten. Ha ett avlångt flöte som står rätt upp, lägger den sig på vattenytan så har kroken fått bottenkänning.

Låt det nappa!

När hela utrustningen för mete är justerat tar man tag i spöt och linan med den andra handen. Så svingar man ut linan i ett jämnt svep. Se därefter till att hålla metspöt helt stilla. När masken slingrar sig på kroken lockar det fisken som söker upp betet. Se till att fiska i vindens riktning om det blåser. Hjälp till med metoden som kallas att mäska. Det innebär att man kastar ut något, majs, brödsmulor eller liknande i närheten av flötet. Detta drar fisken närmare området.

Tips för spinnfiske kommer i följande artikel.