Östra Skåne fiskevatten

Några insjöar i östra Skåne är; Ivösjön, Oppmannasjön, Råbelövssjön och Hammarsjön och många mindre. Dessutom är det aldrig långt till havet med fina fiskeplatser från land eller ut med båt. Totalt kan Skåne ståta med inte mindre än 140 fiskeplatser varav ungefär hälften kan sägas tillhöra östra delen av landskapet. Så visst är denna landsända att räkna med och lockar horder med turister, inte minst sport- och fritidsfiskare.

Ivösjön

Med 54 kvadratkilometer är Ivösjön Skånes största. En fiskevårdsförening sköter om vattnet i alla aspekter, även försäljning av fiskekort via ombud, på nätet eller i turistbyrån samt en kiosk. På sommaren har sjön ganska klart och rent vatten som lämpar sig väl för abborre, gös, gädda, lax med flera. Även andra årstider lämpar sig för fiske. Vintertid är abborre vanligast att få på pimpelkroken. Fiskereglerna är precisa och medlemmar får under kräftsäsong sätta ut 10 burar vardera. Det anordnas många tävlingar både för vuxna och ungdomar som för övrigt fiskar gratis. Gäddträffen är den största och populäraste tävlingen som avhålls i september årligen. Den lockar närmare 150 deltagare varje tillfälle.

Östra Skåne fiskevatten

Oppmannasjön

Är särskilt känt för sitt ålfiske. Ålen är Skånes landskapsfisk men tyvärr är det förbjudet för fritidsfiskare att fånga den sedan 10-talet år. Fiskbeståndet annars är som i närbelägna Ivösjön, men även braxen och sutare (karpfisk) är vanlig här. Fiskekort säljs på årsbasis eller för 10 dagar och kan köpas hos några affärer, på Bäckaskog slott eller någon av föreningens företrädare personligen. Området är vidare känt för gravfyndet Barumskvinnan på trettiotalet som har bestämts vara 9 000 år gammal. Fiskevattnet omtalas även för stridigheter under denna tid om bedrivande av fiske i Oppmannasjön. Besvärande parter skrev till kungs där ärendet dock avslogs.

Verkasjön, Tomelilla

Är bara 0,07 kvadratkilometer till ytan men 2,1 meter djup. Den ligger drygt 100 meter över havsytan. Här gäller främst abborre, gädda och mört som får fiskas med haspel, mete eller spinn från brygga eller land. Har man riktig tur kan även någon regnbåge siktas då de kryssar runt. Båt är inte tillåtet i denna sjö. Fiskekort kan lösas via betalning med Swish.

Östersjön vid Ystad, Österlen

Bjuder både på torkfiske och lax med flera fiskar. Båtturer anordnas på flera platser längs kusten, pilkfiske eller lax och torsk med guider och båtförare. Pilkfisket sker från en tvåmastad skonare som heter Klara Marie och är ett äventyr för hela familjen. Låna eller ta med egen utrustning. Laxfisket utanför Simrishamn anses vara i världsklass. När laxen hoppar vilt bakom båten, det skriker i rullarna och saltvattnet stänker och glittrar trivs fiskaren bäst. Arrangörer i området är Abelfishing, Fiskeparardiset Östra Skåne, Pdyk, Wildwater Österlen och Österlenguiderna/Adventura.